Bitcoinové transakcie za 50 dolárov? Burza OKX upchala rúrky.

3 min read
You have not selected any currencies to display

Prečo stáli bitcoinové transakcie majland? Európa podozrievavo hľadí na LIghtning Network. Do Kwon a Terraform vraj zaplatia miliardy, aj keď ich nemajú. Paraguaj podporuje ťažiarov a NFT sa nie a nie prebrať z klinickej smrti.

Nová výzva z Plánu obnovy a odolnosti SR obnoví až 184 000 m² verejných budov

Minulý víkend sme zažili malé déjà vu. Bitcoinové transakcie zrazu stáli desiatky dolárov ako tento rok v apríli krátko po halvingu. Tentoraz za to ale nemohli obrázky mačičiek ani memecoíny, ale burza OKX. Tá sa rozhodla konsolidovať svoje peňaženky a zahltila tým bitcoinovú sieť.

Na čo sa robí konsolidácia? Skúsime si pomôcť analógiou s fyzickými peniazmi. Máte peňaženku, teraz do nej dáte tisícku, teraz dve dvadsiatky a päť korún… A potom zrazu máte ťažké vrecko, pretože v peňaženke je päť stoviek v drobných. Tu máme jeden dôvod na rozmenenie čiže konsolidáciu: keď vymeníte malé za veľké, máte to lepšie pod kontrolou a je vám ľahšie.

Ku konsolidácii bitcoinovej peňaženky ale môžete mať iný a možno vážnejší dôvod: za platenie sa vždy odvádza poplatok. A pozor – za každú tisícku a za každú dvacku zvlášť. Keď platíte desiatimi päťkorunami, platíte desaťkrát poplatok. Za utratenie päťdesiatky by ste platili raz. Takže keď máte veľa drobných, poplatky vám prídu nízke a čakáte, že v budúcnosti budú vyššie, vykonáte konsolidáciu. Robí sa jednoducho tak, že pošlete bitcoiny sami sebe a tým sa z mnohých malých prichádzajúcich transakcií stane jedna veľká.

 

Burza OKX to však urobila so stovkami tisíc drobnejších transakcií. A všetko upchala: priestor v bloku je obmedzený, takže sa do neho potom dostali transakcie, za ktoré boli ľudia ochotní zaplatiť viac. Tentoraz to bolo aj cez 50 dolárov. Na transakcie za poplatky v normálnej výške sa vôbec nedostalo.

Samozrejme to šlo robiť lepšie, postupne, pomalšie. Nevieme, či si v OKX povedali, že to urobia hneď, či to stojí, čo to stojí, alebo za tým bola chyba človeka či robota. Výsledkom každopádne bolo, že OKX minula nezmyselné peniaze a bitcoinová sieť sa stala na pár dní nepoužiteľnou. Jediný, kto z toho vyšiel víťazne, boli ťažiari. Tí inkasovali obrovské sumy za vyťaženie bloku.
Napríklad v tom s číslom 846905, kde bol priemerný poplatok 54 dolárov, inkasoval ťažiar len na poplatkoch 5,56 bitcoinu (to je asi 390 tisíc dolárov a necelých 9 miliónov korún). Na porovnanie, vo štvrtok popoludní už inkasovali ťažiari na poplatkoch zase len okolo 0,25 bitcoinu (17,5 tisíc dolárov)

Prečítaj si aj

More From Author

+ There are no comments

Add yours