Bitcoin bude aj v druhej polovici roku 2024 dominovať nad éterom.

2 min read
by CurrencyRate.Today

Tento mini súboj dvoch najväčších kryptomien z dlhodobého merítka vyznieva oveľa lepšie pre bitcoin. Ten totiž dokázal v tomto roku posilniť o 87 %, zatiaľ čo jeho konkurent étereum iba o 60 %. V tomto článku sa pozrieme na hlavné dôvody, prečo by si bitcoin po zvyšok roka túto svoju dominanciu mal udržať.

Bitcoin je kráľ
Hlavný rozdiel v roku 2024 medzi bitcoinom a éterom je ten, že bitcoin vo svojom cenovom vývoji vykonával menšie predajné korekcie ako práve étereum. Najväčšia korekcia na bitcoinu predstavovala 23 %, zatiaľ čo za rovnaké obdobie étereum kleslo o 31 %.

Na jednoduché porovnanie výkonnosti oboch kryptomien investorom stačí, keď sa pozrú na cenový vývoj páru ETH/BTC, ktorý v roku 2024 vykazuje klesajúcu tendenciu. Inými slovami bitcoin na tomto kryptomenovom páre dominuje. Ďalšou alternatívou vzájomnej komparácie je korelačný graf týchto kryptomien.

Ethereum nie je tak volatilný ako v minulosti
On-chain dáta z Glassnode hovoria, že metrika MVRV, ktorá meria ziskovosť investorov, vďaka sledovaniu divergencie medzi trhovou kapitalizáciou kryptomeny a skutočnou realizovanou kapitalizáciou, sa nachádza na hodnote 1,8, čo je výrazne za predchádzajúcimi vrcholmi. Tento ukazovateľ sa v minulosti pohyboval aj okolo hodnoty 6,2 a 3,8 v rokoch 2017 a 2021, kedy na trhu panovali býčie cykly.

Bitcoin dominuje objemom na futures trhoch
Podľa údajov Glassnode možno tiež povedať, že objemy obchodov na futures trhoch sú 5x až 10x vyššie ako objemy obchodov na spotových trhoch. Dôvodom je možnosť použitia finančnej páky na futures trhoch, zatiaľ čo spotové trhy túto možnosť neponúkajú. Najvyšší záujem o étereum bol dosiahnutý 29. mája, kedy objem obchodov atakoval hodnotu 17,09 miliardy USD. Naproti tomu bitcoin stabilne vykazuje denné objemy okolo 34 miliárd USD, čo je dvojnásobne väčší objem transakcií ako v prípade etherea.

Prečítaj si aj

More From Author

+ There are no comments

Add yours