Počet podvodov v NFT rastie – a to vďaka týmto 3 technikám

3 min read

Kybernetická bezpečnosť a ochrana investorov proti krádeži NFT a iných digitálnych aktív, je jednou z hlavných tém ako v odbornej verejnosti, tak ale aj na vládnej úrovni. Bezpochyby pribúda prípadov, keď sú z peňaženiek odcudzené kryptomeny alebo NFT. Odborníci z NFT Club predstavili tri techniky, ktorých v poslednej dobe pribúda a ktorých účinnosť môžu ovplyvniť sami používatelia.

by CurrencyRate.Today

Rusko ide umožňovať Zahraničným Bankám Otvárať Pobočky

Najčastejšie NFT podvody

1) Phishing
Jedným z najvyšších nárastov je zaznamenaný práve v tomto druhu podvodov, kedy sú útočníkom vytvorené falošné obchody alebo predajné stránky, ktoré vyzerajú ako originálne weby dôveryhodných spoločností. V prípade vykonania nákupu na týchto falošných stránkach dochádza k odcudzeniu celej čiastky. V rámci phisingových útokov sa podvodníci vydávajú aj za pracovníkov podpory, čím sa snažia vylákať z klientov ich osobné údaje. Toto sú tipy, ako sa vyhnúť phisingovým podvodom:

Ak hľadáte technickú podporu, vždy prejdite priamo na oficiálne webové stránky zákazníckej podpory.
Napíšte si prístupové údaje na papier a nikdy ju nikomu nedávajte, ani si nenechávajte ich fotku v telefóne.
Ak dostanete podozrivý e-mail, vždy skontrolujte odosielajúcu e-mailovú adresu a nikdy neotvárajte odkazy od neznámeho odosielateľa.
Najlepším spôsobom, ako overiť pravosť webu, na ktorom sa nachádzate, je použiť weby ako ScamAdviser a Trend Micro Check. Ale najlepšou stávkou, ako zostať v bezpečí.

2) Pump and dump
Toto sa týka predovšetkým nových, zatiaľ neznámych NFT a kryptomien. Skupina vytvorí veľké množstvo zdanlivo originálnych produktov, u ktorých umelo zvyšuje dopyt, čím navyšuje ich predajnú cenu. Potom, čo útočník dostane dostatočný kapitál ukončí tvorbu dopytu, čo výrazne zníži cenu a kupujúci budú vlastniť takmer bezcenné produkty. Hlavnou obranou proti tejto praktike kritické myslenie. Nedať na dobre mienené a zaručené tipy na investičnú príležitosť a všetko si dopodrobna overiť.

3) Falšované NFT
Toto je postup podvodov známi aj z fyzického sveta. Podvodníci falšujú niektoré umelecké NFT a predávajú ich za cenu originálneho kusu. Ako nenaletieť týmto podvodom je pomerne ľahké. Nakupovať digitálne aktíva iba na overených trhoviskách od známych a dôveryhodných inštitúcií alebo osôb.

Prečítaj si aj

More From Author

+ There are no comments

Add yours