Nová smart peňaženka od Coinbase? Kryptoburza maskuje nevyjasnené otázky bezpečia a súkromia za buzzwordy

3 min read
by CurrencyRate.Today

Americká kryptburza Coinbase práve predstavila svoje nové smart peňaženky, ktoré „revolucionizujú skúsenosti s onchain zjednodušením onboardingu, elimináciou sieťových poplatkov a odstránením fráz na obnovenie.”

Jesse Pollak, tvorca Base, v marci poznamenal, že výraz „onchain“ v spotrebiteľskom testovaní funguje lepšie ako akékoľvek iné slovo, ktoré ľudia používajú v súvislosti s kryptom. Zdá sa, že sa týmto zistením Coinbase dôsledne riadi, len v úvode svojho oznámenia ho uviedla hneď trikrát:

V Coinbase sme si vždy predstavovali svet, kde sa každý môže bez problémov zapojiť onchain. Dnes začíname ďalšiu evolúciu samoobslužných peňaženiek. Chytré peňaženky sú revolučným krokom vpred v našom poslaní priviesť viac ako 1 miliardu používateľov onchain.

Tieto peňaženky novej generácie sa zaoberajú najväčšími bolesťami dnešného kryptomenového zážitku – komplexným onboardingom, sieťovými poplatkami a obnovovacími frázami – vďaka čomu je prechod na onchain plynulejší ako kedykoľvek predtým.

To všetko môže znieť relatívne dobre. Kryptoburza sľubuje bezpoplatkové on-chain transakcie, interoperabilitu a žiadne seedy. Nováčikovia jasajú, skúsenejším používateľom kryptomien v hlave naskakuje jeden otáznik za druhým.

TOP 3 kryptomeny, ktoré je dobré na jeseň sledovať

Burza hovorí, že si ľudia svoju kryptomenovú peňaženku založia jednoducho v priebehu niekoľkých sekúnd, a to pomocou biometrických údajov a aplikácií tretích strán. Konktrétne majú bezpečie svojich kryptomien zveriť napojenie na „Face ID, svoj profil Google Chrome, odtlačok prsta alebo Yubikey.“

Samozrejmosťou je prístup k peňaženke v prehliadači a napojení na Coinbase, čo síce umožní platiť jednoducho svojim zostatkom na kryptoburze, ale pochopiteľne to vyvoláva ďalšie zdvihnuté obočie zástancov súkromia a tiež otázky ohľadom bezpečnosti peňaženky.

Ďalšia vec, ktorou sa smart peňaženka od Coinbase chváli, je prenositeľnosť medzi aplikáciami. V súvislosti s tým burza naznačuje, že jej navrhovaná nová éra kryptopeňaženiek zahŕňa osobné údaje držiteľov kryptomien:

Vezmite so sebou svoju peňaženku, identitu a zostatky do tisícok obľúbených onchain aplikácií.

V súčasnej dobe sú ľudia zvyknutí, že svoje osobné údaje zdieľajú s bankou a už dnes nahrávate svoje citlivé osobné dokumenty na Coinbase a ďalšie burzy… Nie je také ťažké si predstaviť, že ľudia strpia určitý zásah do súkromia a schovajú si prípadné otázniky ohľadom bezpečnosti výmenou za ľahké a bezpoplatkové transakcie.

Ako už asi tušíte, s tým druhým to nebude také horúce. V skutočnosti sa poplatky neplatia peňaženke, ale v závislosti od konkrétnej siete idú ťažiarom, validátorom, alebo môžu byť pálené a podobne. Ako teda peňaženka zariadi onen pezpoplatkový onchain?

Prečítaj si aj

More From Author

+ There are no comments

Add yours