Pád bitcoinu, akcií Nvidia a indexu S&P 500. Čo sa deje na finančných trhoch?

2 min read

Cena bitcoinu za viac ako mesiac klesla už o 11,56 %. Avšak nejedná sa iba o problém bitcoinu, ale kryptomien celkovo. Technickou predajnou korekciou si prechádza celý finančný systém, o čom hovorí aj prepad akciového indexu S&P 500 alebo oslabenie akcií Nvidia, ktorá vykázala opäť rekordný nárast tržieb.

by CurrencyRate.Today

Bitcoin dopláca na fundamenty
Poslednú lavínu výpredajov na bitcoine spustili výsledky priemyselného indexu PMI, ktorý skončil horšie, než sa očakávalo. Vďaka tomu sa prepadlo mnoho trhov, okrem iného aj tie vyššie spomínané. PMI je ukazovateľom ekonomického zdravia USA a zhoršenie jeho výsledkov má tak negatívny dopad aj na investičné aktíva.

Za poklesom akcií Nvidia stojí okrem iného aj veľmi dôležitý fundament, ktorý špekuluje o dôvodoch vyšetrovania spoločnosti Nvidia americkým ministerstvom spravodlivosti v rámci protimonopolného konania. Nvidia bola obvinená z toho, že trestala svojich zákazníkov za používanie iných čipov ako tých ich. Prepad akcií má tiež vplyv aj na trhovú kapitalizáciu spoločnosti, ktorá v priebehu niekoľkých dní odpísala 289 miliárd USD.

Globálne problémy naprieč viacerými aktívami môžu vyvolávať obavy z budúcnosti technologických akcií, ktoré v posledných rokoch výrazne rástli aj napriek tomu, že štáty po celom svete museli krotiť infláciu pomocou vyšších úrokových sadzieb. Vidina zníženia úrokových sadzieb môže tak paradoxne akciám technologických spoločností uškodiť, čo by ich mohlo poslať po dlhých rastových trendoch späť do červených čísel.

Prečítaj si aj

More From Author

+ There are no comments

Add yours