Ethereum (ETH)

4 min read

Ethereum je druhou najznámejšou a najkapitalizovanejšou kryptomenou súčasnosti. Na Bitcoin síce v oboch týchto štatistikách výrazne stráca, ale stále sa pýši niekoľkými prvenstvomi. V prvom rade je Ethereum najobľúbenejším blockchainom pre tvorbu smart kontraktov a decentralizovaných aplikácií, a jedná sa tak o jasného lídra na poli platformových kryptomien a blockchainov zameriavajúcich sa na svet decentralizovaných financií (DeFi). Nielen vďaka tomu je tak Ethereum jedným z úplne prvých blockchainov označovaných za blockchainy druhej generácie.

Poplatky za BTC poklesli na minimum!

Čo je Ethereum?
Ethereum je open-source plne decentralizovaná platforma založená na decentralizovanej databáze v podobe blockchainu a decentralizovaný virtuálny stroj. Jeho hlavným rozdielom oproti Bitcoinu je možnosť sofistikovaného skriptovania, a teda vydávania smart kontraktov priamo na hlavnej vrstve tohto blockchainu. Vďaka tomu je možné na Ethereu spúšťať napríklad decentralizované aplikácie, vydávať natívne tokeny priamo na sieti Etherea a ďalšie.

Pre Ethereum je obrovsky dôležitý jeho turingovsky kompletný virtuálny stroj zvaný Ethereum Virtual Machine (EVM). Ten sa stará práve o zaistenie fungovania smart kontraktov (na základe ktorých zase môžu fungovať decentralizované aplikácie). Taktiež sa jedná o virtuálne zariadenie, ktoré fakticky zaisťuje bezpečnosť siete Etherea, kedy využíva výpočtový výkon celého Etherea. V praxi totiž práve EVM definuje pravidlá na nadviazanie každého nového bloku na blockchain Etherea. Dá sa tak označiť za hlavnú centrálnu entitu Etherea, ktorú však spravujú všetky nody siete (pripojené zariadenia na tento účel).

Samotné Ethereum sa prezentuje ako platforma, ktorá verejnosti otvára brány do sveta digitálnych peňazí a dátových služieb. A to navyše pre všetkých, nezávisle na ich lokácii. V praxi na využitie Etherea postačí iba pripojenie k internetu a rovnako ako pri ostatných pravých kryptomenách je úplne jedno, kde sa nachádzate. Taktiež sa v oficiálnej dokumentácii dočítate o tom, že je Ethereum komunitou vytváraná technológia stojaca za kryptomenou éter a tisíckami aplikácií, ktoré môžete už dnes využiť.

Dôležité je tiež určenie mechanizmu konsenzu na danej kryptomene. V prípade Etherea sa v súčasnosti jedná stále o podobný spôsob ako na Bitcoine, teda o takzvaný Proof of Work. Ethery sú teda ťažené a ťažiari tiež sú hlavným subjektom zaisťujúcim bezpečnosť siete Etherea a validitu transakcií. Rozdiel je tu však už treba v tom, že na Ethereu ťažíme pomocou primárne grafických kariet, a na rozdiel od Bitcoinu tak nie sú potrebné špecializované ťažobné zariadenia (ako napr. ASIC). V roku 2021 je však rozhodne najriešenejšou témou na Ethereu jeho prechod na mechanizmus konsenzu Proof of Stake, ktorý sa spája so spustením tzv. Etherea 2.0, ktoré prinesie mnoho obrovských vylepšení pre túto kryptomenu. Ďalším rozdielom spájajúcim sa so samotným fungovaním ťažby je aj čas potrebný na vytvorenie nového bloku, ktorý je pri Bitcoine cielený na 10 minút. Ethereum je potom v oblasti potvrdzovania transakcií výrazne rýchlejší, kedy sa priemerný čas na vyťaženie jedného bloku pohybuje okolo 12-13 sekúnd.

Kryptomena éter (ETH)
Natívnou kryptomenou blockchainu Etherea je potom práve spomínaný éter (ETH), ktorý sa často nepresne označuje za étereum. Rozhodne vám však za túto nepresnosť nikto hlavu neutrhne, pretože étereum je pravdepodobne dokonca používanejším termínom na označenie tejto kryptomeny. A čo teda éter alebo étereum je? Ide o hlavný prostriedok smeny na sieti Etherea a možnosť, ako presúvať hodnotu naprieč týmto blockchainom. Okrem samotných transakcií je typickým príkladom využitia éteru to, že ho ťažiari získavajú za zaisťovanie bezpečnosti siete a overovania transakcií, kedy za každý novo vyťažený blok získajú odmenu práve v podobe éterov. Tie zároveň poháňajú transakcie a smart kontrakty na Ethereu, a tak ho v týchto prípadoch môžeme označiť za akýsi benzín (vo svete kryptomien používame termín „gas“). Jednoducho v ňom tak platíme poplatky za používanie siete Etherea, teda napríklad za práve vykonávanie transakcií, spúšťanie smart kontraktov a mnoho ďalšieho.

Prečítaj si aj

More From Author

+ There are no comments

Add yours